RAAD HET GELUID.
Ik luisterde vroeger altijd naar het programma "Raad het geluid" met plezier en zat vaak goed met de oplossing maar wat mij hier in Mexico overkomt!
Vorig jaar was regen seizoen aangebroken en sinds de eerste regenbui hoorde ik een piep geluid dat ik niet kon plaatsen. Het had weg van een alarmpje zoits wat de brandmelder geeft als de batterij bijna leeg is, maar dit geluid kwam uit de bomen en de struiken. Wat kon dit zijn? Ik heb veel lokale mensen en vrienden gevraagd of zij misschien wisten welk dier dit geluid maakte en kreeg te horen dat het een soort krekel 🦗 zou zijn, het geluid was ook alleen maar te horen als het donker was en kon hierdoor ook moeilijk zijn wat het zou kunnen zijn. ik heb heel het internet afgezocht naar diverse krekel geluiden maar zonder enig succes. Ook gezocht naar nachtdieren van Mexico en hun geluiden maar ook zonder daar het geluid niet gevonden.
Het is inmiddels een jaar later en het regenseizoen is weer aangebroken, het piepgeluid kwam ook weer en mijn nieuwsgierigheid groeide en groeide, tot een goede vriendin mij de gouden oplossing gaf, het zou wel eens een kikker 🐸 kunnen zijn.
EUREKA
Gezocht onder boomkikker en ja daar was hij, het was niet zo gek dat ik hem niet kon vinden het beestje is niet groter dan 20 tot 25 mm
De Kruisboomkikker of Spring Peeper (Pseudacris crucifer)
is een klimmende kikker uit de familie boomkikkers.
- De naam is te danken aan de vlektekening op de rug van enkele schuine strepen die meestal in het midden een schuin kruis vormen.
- Ondanks de minieme lengte van meestal nog geen drie centimeter kan de kruisboomkikker een relatief enorme afstand van 50 cm ver springen.
- Het is een klimmende soort die liefst hoog in bomen zit waar hij een groot deel van het leven over de boomschors kruipt op zoek naar voedsel.
- Tijdens droge perioden kruipen ze weg onder liggend hout of in de strooisellaag.
- De mannetjes hebben een kwaakblaas die zover opgeblazen kan worden dat dat deze doorzichtig wordt, en hiermee produceren ze zeer hoge pieptoontjes. De interval is echter zo klein dat het eerder een hoog schril geluid is dat zeker op korte afstand door merg een been gaat.
- Tijdens de regenperiode leggen de vrouwtjes hun eieren in het regenwater dat tussen de bladeren blijft staan.
Reactie plaatsen
Reacties